De 5 magiska frågorna

Vill du vara lite lyckligare varje dag och känna meningen med det du håller på med?

Ja, det är klart att du vill 🙂

 

Lite ”försnack” innan de kommande 5 frågorna: I morse fick jag en fråga av klok själ jag mötte på min träning. ”Hur hittar du meningen och betydelsen med det du gör som T.ex. personlig tränare? I jämförelse med mitt tidigare socionom- och chefsarbete, som var ett arbete av stor betydelse och nytta både på samhällsnivå och individnivå.

Inte för att det är mindre meningsfullt med att arbeta med träning, men trots allt kan det ibland uppfattas som lite ytligt och kroppsfixerat.  I vissa fall kan det vara det, men inte för mig. Långt ifrån ytligt faktiskt. Träning handlar om så mycket mer än fysisk aktivitet.  Men det handlar också såklart mycket om mig som person. Jag lägger min själ i det jag gör, alltid, och jag vet varför jag gör det jag gör och vilken lycka och tillfredsställelse det ger mig.

Jag svarade vidare att oavsett vad jag gör, vilket yrke jag har så hittar jag meningsfullheten, nyttan, glädjen med allt jag tar mig för. Om jag så skulle arbeta som skoputsare (inget illa ment med det heller) så skulle jag hitta meningen, nyttan och tillfredsställelsen med mina nöjda kunder som har skinande skor. Jag lovar. Jag skulle försöka bli den gladaste, roligaste skoputsaren i mannaminne 😉 Jag skulle förmodligen bli “skoputsarpsykologen” som folk gladeligen kommer och besöker för att få ut något mer samtidigt som skorna putsas. Förstår ni vad jag menar? Allt kan man göra meningsfullt. Alla arbetsuppgifter har förstås en mening och nytta.

Om du får svårt att hitta vad meningen med det du gör är eller inte tycker om dina arbetsuppgifter… Ja då kanske du behöver se över om du ska byta arbetsuppgifter. Du kanske inte tagit dig till rätt ställe för dig. Men det är en annan fråga och diskussion. Vi går vidare till frågorna nu;

 

Utifrån dessa tankar vill jag här nedan bjuda på 5 frågor som kan förändra ditt liv till det bättre, med mer lycka och känsla av meningsfullhet (om du själv svarar på dem förstås).

 

Dessa frågor är så viktiga att jag även inom min ”livscoaching” (som jag också sysslar med) ibland arbetar med om jag märker att det finns ett behov av det.

 

Jag vill ge dig en uppgift som kommer vara mer betydelsefull än du kanske till en början tror. Spelar ingen roll vad du gör, vem du är, var du bor, vad du jobbar med, hur din situation ser ut i livet… Det här är något viktigt för precis alla!

 

De personer som inom sig har koll på följande 5 frågor är enligt forskning och egen erfarenhet mer lyckliga och tillfreds med sig själva och livet. Och det vill vi ju vara så mycket och ofta som möjligt, eller hur?

 

 

  1. Du behöver veta VEM DU ÄR?

Det kan vara lite klurigt att svara på vem man är, så här kommer lite hjälpfrågor som kanske ger inspiration till ditt svar; Vem är du som person? Din person och identitet är ju uppbyggd av en mängd olika pusselbitar, en mängd olika erfarenheter, alla de intryck och spår som omgivningen omkring dig påverkat dig till den du är. Din person, de saker du är bra på/mindre bra på är ju också föränderliga med åren. (Som tur är lär vi oss saker och utvecklas på livets resa)

Några fler frågor som kan vara till hjälp för att få svaret på vem du är kan tex. vara; vilka starka sidor/egenskaper har du? Vad är viktigt för dig?/Vilka värderingar/ståndpunkter har du? Vad har du lätt för? Vad brinner du för? Vad drömmer du om? Vem är du i relation till ditt arbete, dina medarbetare, ditt företag, dina leverantörer, dina kunder, till samhället? Varifrån får du dina impulser?

vemejag_apa_bild

2. Vad gör du? Vad älskar du att göra? (ta ditt jobb till exempel). Vad gör du och vad älskar du med ditt jobb? (Beskriv med ord vad du gör med fokus på det du verkligen gillar med ditt jobb).

 

Nu skiftar frågosrna fokus från dig själv till andra och vad du kan bidra med till andra människor omkring dig. Forskningen visar på att de personer som lägger mest fokus på att vara till nytta för andra människor är lyckligare än de som lägger mest fokus på sig själv.

 

3. FÖR VEM gör du det du gör?  Vilka är dina kunder?, de personer som tar del av och använder sig av det du erbjuder i olika tjänster.

 

4. Vad får de personerna/kunderna ut av det du gör? Vilka vinster, vilken nytta för dem?

 

5. Hur förändras de (dina kunder, klienter, medarbetare m.fl.)  som ett resultat av det du gör? Genom dina tjänster och din person påverkar du de människor du möter och arbetar med. Vad ger du dem? Hur förändras de som en följd av det du gör för dem? Vad hjälper du dem med? Troligen ger du dem mycket mer än bara en specifik tjänst. Kanske ger du mycket av dig själv? Hur förändras deras liv /arbetsliv på grund av dig?

 

Forskning visar tydligt på att de personer som är mer lyckliga, tar livet enklare, njuter mer av sitt arbete och även övrig tid, är mer tillfreds med sig själv och livet i övrigt är de personer som bland annat har full koll på dessa frågor.

 

Kanske hade du koll på detta utan att du aktivt tänkt på det…?

Om du känner att svaren inte kommer så lätt…. Lägg då en liten stund av ditt liv till att förtydliga detta, det är värt det!

 

När du känner att  svaren sitter som en smäck…  Känn på den känslan som infinner sig när du vet exakt vem du är, vad du gör, varför du gör det du gör och vilken nytta du är för dina medmänniskor… Gå igenom frågorna snabbt på morgonen innan du ger dig iväg till jobbet och börjar dagen.

Vad händer inom dig? Vad känner du? Vad tror du att du skapar för känsla hos andra människor genom ditt sätt att tänka?

 

Jag LER. Varje dag känns mer meningsfull. Vartenda litet steg jag tar kan jag tänka på för vem jag gör det och vilken nytta de har av att jag kämpar på och gör mitt jobb, vilka positiva effekter det jag gör har på människors liv omkring mig. De dagar jag inte känner mig stark så använder jag detta sätt att tänka ännu mer. Jag tänker på hur viktig jag är för andra människor och att jag har en viktig uppgift här på jorden. Det får mig att oftare le och känna mening med allt jag gör.

Lycka till! 🙂

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *