Det bästa med att komma hem

Många gånger har jag svarat på frågan vad jag saknar mest efter att ha bott i Thailand i 6 år

 

Jag brukar säga luften, friskheten, naturen, maten, vänner och familj… för det är det jag oftast spontant tänker på när någon frågar.

 

När vi nu kom hem för tre dagar sedan tänkte jag att jag denna gång verkligen skulle fundera på de saker jag uppskattar och tycker om med att vara hemma… 

Kanske inte den roligaste lördagsunderhållningen jag bjuder på, men du kan ju läsa inlägget en regnig dag… för det ska bli sämre väder snart igen hörde jag 😉

 

Det går inte att komma ifrån att luften är fantastisk och också det första man möter när man kommer ut från flygplatsen. Jag tog 3 väldigt djupa andetag och log med hela kroppen det första jag gjorde. Äntligen kan jag andas friskt och med lätthet! Det är inte så att jag dagligen i Thailand går och tänker på att jag inte kan andas där, haha. Men ju varmare det är desto oftare slår tanken mig att jag verkligen uppskattar Sveriges natur och luft.

Igår på Kungsholmsklipporna

IMG_9338

Jag kan promenera överallt och hur mkt jag vill, när jag vill. Jag älskar att åka vespa och det är en frihet som jag verkligen uppskattar i Thailand, men att aldrig kunna gå någonstans förutom i den lilla parken där varje varv tar 5 minuter att gå eller Klong dao strandpromenad blir lite torftigt i längden, hur vackert det än må vara på stranden. Jag kan också gå när jag vill under dagen utan att oroa mig för att få solsting. På Koh Lanta måste det hela tiden planeras in på morgon eller eftermiddag och missar man tiden får man göra ett försök nästa dag. På 2 dagar har vi redan gått ca 5-6 mil här på Kungsholmen och city. Benhinnorna värker och svider, sår  och plåster överallt på fötterna, men det går nog snart över. Många mil i sommar ska det bli, långa promenader och joggingturer.

Ja naturen är helt magisk. Det är också den finaste årstiden nu förstås, när allt är grönt, blommande och skönt. Det är som naturen talar till mig… Har alltid känt en stor dragningskraft till skogen. I Sverige är det inte riktigt lika farligt heller… Djungeln är ju häftig på sitt sätt, men inget ställe man bara går runt och strosar i oftast, om man inte gillar spänningen och risken att stöta på farliga djur förstås 🙂

Det luktar väldigt mycket bättre i Sverige och är mycket renare. Det uppskattar jag enormt.

Att få träffa vänner och familj. Ja det står såklart högt på listan. Jag saknar mina nära och kära mer och mer för varje år och det är underbart att få kramas och få träffas i verkliga livet.

ICA. Åh vad mycket jag vill handla. Det spritter i hela kroppen på mig, ögonen är stora och jag vill ha allting. Finns så mycket saker och alltid nya härliga hälsosaker varje år jag kommer hem. Jag slipper att äta tonfisk på burk två gånger om dagen. Jag är väl antagligen fylld med tungmetaller så det snart sprutar ur öronen. Så det får bli en rensning här hemma nu. Det jag alltid vill ha när jag är i Sverige är fisk av alla slag och mina underbara sallader proppade med massa näringsfyllda gottigheter. Sallader av alla de slag kan jag inte få nog av. Kvarg och keso. Alla tänkbara nötter, bär, linser, fröer. Alla tesorter som finns här är en bristvara iaf på Koh Lanta. TOMATER. Alla de olika sorters tomater man kan få tag på i Sverige är enormt mycket godare och jag är tokig i tomater. Helst ska det vara mammas egenodlade tomater men även de man får tag på i ICA butikerna brukar vara fantastiskt goda.

Till min stora glädje har Tommy visat mig några nya hälsorestauranger runt om i Stockholm, så nu kan vi även gå ut och äta fräsch, nyttig och god mat och måste inte äta hemma hela tiden. På sommaren är det ju underbart då man är hemma så lite som möjligt.

SATS. Att få träna på ett rent gym med full utrustning är extremt efterlängtat.

Yes diskmedel. Jag skrattade när jag tog hand om min första disk här hemma. Jag saknar YES, haha. Måste vara ungefär 1000 gånger bättre än det märke vi har på Koh Lanta. Så njut tänk på det nästa gång du diskar 😉

Fryspåsar. Ja till och med de svenska fryspåsarna saknar jag, för att inte tala om disktrasan eller den svenska klassiska diskborsten.  Varför inte ägna en liten extra tanke om hur bra du har det nästa gång du använder din disktrasa eller fryspåse 😉

Förutom mat, vänner och natur så är det faktiskt väldigt skönt att befinna sig inom den kultur man är uppväxt med. Förståelsen för människor som av olika skäl flyttar till främmande kulturer, länder har ökat enormt även om jag många år arbetat med socialt arbete och studerat ämnet, lyssnat, tagit till mig av andras berättelser. Men man förstår nog aldrig lika bra som när man utsätter sig för det hela själv. Nu har jag ju aldrig varit tvingad att flytta, men man får ändå en helt annan syn. Det är på gott och ont att leva i ett annat land. Ett land med diktatur där militären styr. Även om just det sällan märks på lilla Koh Lanta till vardags så präglas såklart människorna av hur landet styrs. Precis som vi gör här i Sverige. Men det är så otroligt mkt annat som är olikt och som många gånger är frustrerande. Är man där som turist märker man aldrig av alla bakomliggande saker och hur det är att verkligen bo och leva i Thailand. Det som tar mest energi är nog allt som har att göra med att arbeta lagligt i Thailand. Självklart finns det många positiva saker annars skulle vi ju inte stannat så länge. Och vi åker såklart tillbaka också, troligen i oktober igen.

Det är skönt och tryggt i Sverige även om det finns en hel del jag önskar ändra på även här. Men jag tror inte att man kommer ifrån det någonstans i världen… Det finns ju klart bättre och sämre länder att leva i, men har ännu inte stött på något land som är helt perfekt i mitt tycke. Den biten får man stå för själv tror jag och se till att man är lycklig vart man än befinner sig 🙂

Till sist, men det som betyder allra mest för mig just nu här hemma är att jag och Tommy har funnit tillbaka till varandras hjärtan igen. Jag går på rosa moln och har aldrig varit så kär. Ni vet hur det är när man bara vill skrika ut till hela världen att HAN ÄR MIN 🙂 Så jag passar på att skrika lite nu och jag är så enormt tacksam och lycklig över att vi aldrig gav upp. Det är en sådan enorm lycka att få vara med om.

Sommaren framför oss och resten av livet. Det kommer bli magiskt 🙂

Idag köpte vi en liten skön sommarbil så vi kan komma och hälsa på alla runtom i Sverige… Riktigt skön och snabb bil. Extra kul en solig dag! Jag är barnsligt förtjust i cab så ser fram emot ett extra trassligt slitet hår denna sommar tillsammans med Tommy!

IMG_9356

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *