Vilken mat är du värd?

Ofta pratar man om att t.ex. vara värd en glass, en pizza, en påse godis eller vad det nu kan vara man tycker att man är värd…

 

Mitt syfte med mina ord nu är inte att ge någon dåligt samvete eller aldrig kunna äta saker som inte är så bra för oss. Vad jag skulle vilja är att var och en tänker vad det faktiskt innebär att säga att man är värd något, något som egentligen är dåligt för en. Jag vill bara att vi ska vara ärliga och sanna mot oss själva.

Jag har efter att studerat mycket kring hur vår hjärna, tankar och undermedvetna fungerar kommit till insikt om att det är oerhört viktigt att vara sann och ärlig mot sig själv och framförallt vara medvetna om vad vi faktiskt säger till oss själva eller gör mot oss själva, för att vi ska hålla en bättre hälsa och vara mer lyckliga.

Jag är inte värd att äta saker som sänker mitt immunförsvar, som gör mina celler i kroppen sega. Jag är värd fräsch mat, grönsaker i alla de färger, antioxidanter, lätt mat som håller mig energifylld och glad.

Jag är värd det allra allra bästa. Jag är värd, precis som alla andra, allt gott som går att få och då även när det gäller mat förstås. Genom att jag gjort ett val att jag vill ta hand om mig själv och äta saker som jag mår bra av, lever ett långt liv av, får energi och lyckokänslor av så lever jag väldigt mycket mer sant och ärligt. Genom att man lever sant och ärligt mot själv så minskar stress, press, ångest, frustration och andra olyckliga känslor inom oss. Självförtroendet höjs och du blir mer och mer nöjd med dig själv.

 

Jag har slutat att säga att “Nu när jag har varit så duktig, jobbat hårt eller tränat hårt, så är jag värd en bulle, en glass, godis m.m. Jag kanske äter nåt någon gång ibland men då är jag åtminstone ärlig och ser det inte som en belöning, heller inte som en bestraffning. Men det tar emot idag, nästan alltid, när jag inte ger mig det som är den verkliga belöningen.

 

Jag är värd att vara lycklig och ha en god hälsa. Jag är värd att äta fräsch, nyttig, färsk mat, utan tillsatser eller processade saker.  Jag är värd att äta all mat som kommer ifrån vår fantastiska natur. Jag kan inte bli mer lycklig. Det handlar inte om något annat än lycka och energi för mig. Inte om att gå ner i vikt eller hålla någon slags diet, inte alls. Innan jag ska äta eller handla mat, tänker jag ofta… vad är jag värd att äta? Då blir valen väldigt mkt mer naturliga och enkla. Jag “talar” med mitt undermedvetna, min inre röst och vishet. Det behövs ingen annan som ska tala om för oss vad eller hur vi ska äta. Vi VET egentligen ALLA av oss, vad som är bra eller mindre bra för oss. Eller hur? Det behövs framför allt inga metoder. Det behövs bara DU och att du lyssnar till dig själv. För DU är den som vet vad din kropp behöver.

Jag tänker på alla fördelar som det innebär att ha en god hälsa, bra energi och vara i god form. Det finns ju så oändligt många. Det blir mycket lättare att göra valen då. De hälsosamma valen.

Jag har tidigare i livet tagit många dåliga beslut vad gäller mat. Det gör att jag idag vet ännu bättre hur jag inte vill leva. Att det faktiskt inte ÄR värt att äta mer än vad man behöver eller onödiga saker. Jag har lärt mig att vara mer selektiv och verkligen VÄLJA de saker som jag äter. Om jag t.ex. äter choklad, då vill jag att det ska vara en riktigt god, bra choklad, inte att äta bara för att äta. Det ska vara noga utvalt. Då är jag alltid nöjd med mina val och jag kan lyckligt äta, fast med lite måtta. Det klarade jag inte lika bra förut i livet.

Jag har i många år “dealat” med andras tyckande och tänkande vad gäller mat. Jag har många gånger ätit saker för att göra andra nöjda. För att de inte ska få ångest när jag äter det som är rätt för mig eller när jag säger nej tack till något jag inte vill ha. Det är det definitivt slut på det, nu mer. 

“Du som tränar så mycket kan ju äta vad du vill”. Jag kan alltid äta vad jag vill. Man har ju alltid ett val. Men jag vill inte äta dåliga saker för det.

Man blir vad man äter – och alla val har sina konsekvenser

Allt handlar inte om vikten, det handlar om att må bra, vara lycklig, känna energi, livslust och glädje. Jag ser mig själv numer som en livsnjutare, inte som någon som lever med förbud för vad jag får lov att äta och inte. Jag tycker att livsnjutare-begreppet många gånger används för att ursäkta att man äter mindre bra saker eller äter goda men kanske onyttiga saker, om jag ska vara helt ärlig. Det är en så bra ursäkt att det flesta köper den rakt av.

Jag är en livsnjutare som älskar nyttiga saker som får min kropp att fungera på bästa vis. Jag äter det jag vill äta, men för att jag älskar att ta hand om mig själv och min hälsa. Som tur är kan man välja när man är vuxen. Fast det ÄR inte alltid så enkelt. Vi är mycket mer styrda av andra och andras förväntningar, tyck och tänk än vad vi tror. Det krävs mod att bryta sig loss.

Jag kommer ta upp detta ämne på en av mina föreläsningar, då jag vet att många har funderingar och ofta söker svaren utanför sig själva. Då många blir extremt påverkade av alla metoder, tyck och tänk runtomkring sig. Då många blir förvirrade och inte har tid att tänka efter vilken väg som är deras. Inte tid att lyssna till sig själva längre.

 

Vad är du värd?

 

Jag älskar att köpa alla möjliga grönsaker, frukter, kryddor på marknaden. Jag känner att alla som går omkring där njuter, njuter av alla underbara “odlade i Thailand-grönsker”. Mer och mer vill jag bara handla det som finns nära. Det känns mest rätt. Jag behöver inte ha svenska vinteräpplen när jag bor i Thailand och heller inte thailändsk mango när jag bor i Sverige. Det blir aldrig i närheten lika gott och hälsosamt.

IMG_7048

IMG_6112

IMG_6281

Jag äter mer och mer grönsaker och frukt efter att jag lyssnat på mitt inre. Frukt som jag förut inte ätit då det är massa fruktsocker och mycket kalorier. Men att säga nej till frukt kan ju faktisk inte kännas mer fel. Framförallt inte här, i ett fruktparadis. Jag äter mer sällan kött och mer och mer fisk. Jag tänker inte vad någon annan tycker eller har forskat fram. Jag gör min egen forskning. Jag är min egen guru och jag hittar svaren själv. Det är enkelt, lätt och rätt.

Gör mest sallader eller wokar hemma. Får aldrig nog av grönsaker i alla de former.

IMG_7225

 

IMG_6119

 

IMG_7262

2 comments

  1. Vilka inbjudande bilder och vad glad jag blir av att höra att det finns så bra marknader att handla bra frukt och grönt på ön. Då kommer jag nog använda mitt fina kök ändå eftersom jag gillar att laga mat men jag tänkte att man kanske mest åt ute. Fast i 4 mån blir det lite tjatigt kan jag tänka mig. Jag mår bäst av att äta regelbundet och sunt och jag vill ha koll på vad jag stoppar i mig. Sen är det en fröjd att se alla dessa vackra färger och former på allt gott som finns.
    Blir grymt sugen på att köra SUP, ser så roligt ut och jobbigt? Spännande med dina föreläsningar Linda, får se till att komma och lyssna så snart jag är på plats. Det slår mig när jag läser det du skriver att det kunde ha varit mina ord och tankar, så härligt. Att det finns fler som jag som tror på det här med träning, mat, hälsa, mental träning, att vi blir det vi tänker mest och vågar prova alternativa vägar. Är väldigt nyfiken på det där med healing …men en sak i taget..jag har en tendens att vilja så mycket. Hade tänkt skriva en bok också….;) Ses snart! Kram Annelie

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *