Kostfilosofi

 “Vi är vad vi äter och allt har en konsekvens”

 

För mig handlar allt om energi, likaså kosten

Alltså hur jag mår som bäst, hur jag skapar en bra energi för mig och min kropp så att jag kan hålla mig lycklig, balanserad, stark och leva länge. För att orka med livet både fysiskt och psykiskt är det min starka tro att kosten är otroligt avgörande och att det är nödvändigt att få  i sig rätt saker, med jämna mellanrum, med bra näringsämnen och mycket antioxidanter. Jag äter mer och mer grönsaker och frukt av alla de slag med olika färger, svamp, mer fisk och mindre kött. Nötter, älskade nötter. Jag äter i princip bara ren mat från naturen, inget processat, inga tillsatser. Jag försöker använda naturens egna kryddor. Fräscha underbara grönsaker, råa eller lätt wokade. Jag äter havregryn mestadels som kolhydrat-källa, sällan pasta, ris eller potatis.

Viktigt att tillägga är att jag lever på en liten ö i Thailand. De är väldigt långt efter här med det mesta och väldigt få bra alternativ finns. Det är en helt annan historia i Sverige. Det finns både pasta och ris med riktigt bra näringsämnen. Lyssna på din egen kropps signaler och ät det du mår bra av och känner inom dig är hälsosamt. Det gäller ju att vara ärlig här, eller hur? Om du väljer att ibland äta saker du vet inte är bra för dig, gör det så begränsat du kan.

Du blir vad du äter och vad du äter har konsekvenser både på gott och ont. DU väljer själv.

 Jag har förlängesedan slutat med olika metoder och bantning är för mig något väldigt förlegat.  Det är totalt meningslöst och skapar mer bekymmer än vad som gör gott. (Jag kommer ifrån ett långt kämpande med mat och vikt och vet hur det är att känna sig fast i sin kropp och känslan av att vara oförmögen att förändra sin situation). Det har fått mig att strida för att hitta vägen utan specifika metoder och stress. Om jag skulle bli tvingad att säga vilken metod jag ligger närmast så är det Paleo, största skillnaden är att jag äter lite mejeriprodukter, i övrigt är det nästan klockrent lika. MEN återigen. Jag gillar verkligen inte metoder. Hämta inspiration men gå din egen väg. Det gäller ALLT i livet, anser jag.

Jag tror också att det är nödvändigt för många som upplever sig ha problem att gå till botten med vad som orsakar att man äter mer än vad man behöver och lägger på sig vikt. Det är ju inte så svårt att räkna ut att om man äter mer än vad man förbrukar så går man upp i vikt. Men om det var kunskap som var problemet skulle det vara hur lätt som helst att lösa, men så är ju uppenbart inte fallet för de allra flesta. Om man upplever sig ha problem att hantera maten och trots all kunskap man har inte räcker till för en förändring behöver man med stor sannolikhet arbeta med sina känslor kring mat. Man behöver bli medveten för att kunna starta en förändring och hitta en förståelse, acceptans och förlåta sig själv. Man behöver älska sig själv trots att man kanske känner sig dålig och inte är tillfreds med sig själv och sin kropp. Man behöver hitta en snäll väg och sluta slå på sig själv. Först när man kan släppa på stressen kring maten är en långvarig viktnedgång möjlig. Jag har själv löst upp känslomässiga blockeringar genom bland annat EFT (Emotional freedom technique och Body code (se mer under fliken healing), men det finns många olika vägar att gå till botten med sina känslor och det som sker i vårt undermedvetna, som vi sällan är medvetna om.  Minnen från händelser, blockeringar, energier i från ångest, sorg, hopplöshet, stress, hat mot sig själv och sin kropp kan ligga till grund för att man inte går ner i vikt hur mycket man än vill och önskar.

För att hålla vikten och energin där jag vill ha den har jag istället (istället för att lyssna på alla andra, som ofta är partiska och har vinstintresse) börjat lyssna till mig själv och vad min kropp signalerar att den behöver. För att hjälpa min intuition på traven har jag visserligen studerat en del också så jag vet vad för mat som skapar lyckliga och friska celler. Mer och mer plockar jag fram min inre vägvisare, som faktiskt vet exakt vad jag mår bra av, vad jag behöver, vad jag inte behöver och vilken mat jag blir lycklig av. Det kan behövas lite träning, men svaren finns där.

 

TIPS;

 • Bry dig inte om alla metoder och vad alla andra gör. Lyssna på din intuition och din kropps signaler. Du måste inte ta in all denna information dagligen om hur, vad, varför, när man ska äta. Bestäm dig för att hitta din väg. Hämta inspiration om du behöver men hitta en väg som fungerar för dig och något som är hållbart.
 • Ät mat från naturen, och så lite “processad” mat som möjligt. REN mat är underbart.
 • Ät GOTT, men mindre portioner då och gärna flera gånger om dagen. Tre huvudmål och 2 lättare mellanmål. Det är mitt sätt, kanske inte ditt. Ät dig inte mätt på mellanmålen utan bara för att få upp energi
 • Se till att aldrig vara riktigt hungrig och heller inte proppmätt. Stark hunger skapar sug efter snabba kolhydrater och snabbmat. Det får oss ofta att fatta felaktiga beslut.
 • Fokusera på vad som ger dig energi och vad du mår bra av, inte vad du blir smal av. Inställningen är viktig att ändra på!
 • Ät mycket antioxidanter och mat med högt näringsinnehåll (det kan jag lova att din intuition säger ja till)
 • Ät frukt, bär och grönt i så många olika färger som du kan varje dag.
 • Drick mineralvatten och drick minst 2 liter om dagen. Tränar du ska du dricka ännu mer. Hur mycket vi som bor på Koh Lanta ska dricka är jag osäker på. Känns som det inte finns något stopp ibland.
 • Kockosvatten är fullt av naturliga elektrolyter som t.ex. potasium. Superdryck!
 • Mer av kokosolja, flax seedolja, avokadoolja m.m.
 • Ät mer medvetet (mindful). Dra ner på takten. Njut av maten. Tugga maten. Smaka och lukta på maten och var medveten om att du äter och vad du äter. Det gör att du sällan överäter och du hinner känna när du har fått i dig det du behöver.
 • Minska på så många sockerkällor du bara kan. Socker ser jag som ett gift och gör inte gott för våra kroppar (även om vi kanske gärna vill tro det ibland). Det finns dock många bra, naturliga och hälsosamma sötningsmedel, som t.e.x. i frukt
 • Minska på alkohol (eller drick helst inte alls förstås)
 • Ät inte MSG eller andra smakersättningsmedel. Ät istället örter och andra fantastiska nyttiga och NATURLIGA kryddor och smaksättare.
 • Minska på dåligt salt. (Det finns bättre alternativ som tex. himalayasalt)
 • Drick inte drickor med sötningsmedel eller sötningsmedel överhuvudtaget. Finns många dåliga effekter men bl.a. ökar det sockersug.