Varför träna?

Uppföljning och utvärdering av sin träning…

Ställer du dig frågan varför du tränar? Det är ganska nyttigt att göra regelbundet. Följa upp. Utvärdera. Att veta vart man ska, när, hur och VARFÖR är viktiga frågor för att nå mål, skapa energi, träningsglädje och motivation.

IMG_3888

 

Idag kände jag mig stark som en oxe på gymmet och testade mig själv på “bänken”. Jag har inte maxat bänkpress på väldigt länge och tyckte det var dax att ha lite kul.. Det blev ett PB på 70 kilo med Tommy som kontrollant. Hade jag inte kört så många set innan maxningen så hade jag nog kunnat pressa några kilo till. Det får bli nästa vecka 🙂 

Jag ställde mig frågan varför då? Bara av nyfikenhet och bra att ifrågasätta mig själv ibland. Varför ska jag lyfta tyngre? Är det för hälsans skull? nä inte direkt, men det skapar motivation för mig. Jag blir glad och taggad. Det får mig att känna ganska oövervinnelig vilket är en bra energi att ha i kroppen. Träningen smittar av sig på övriga livet och vice versa. Jag skulle kunna pressa mig ännu mer, det vet jag, men mer och mer “hälsotänk” smyger sig in i träningen och jag ser ingen anledning att tävla för att bli bäst, störst eller starkast direkt. Då kommer oftast skadorna och överbelastningen. Jag har varit där också. Inte tävlat, men kört för hårt och för mycket ibland, utan respekt för att kroppen behöver vila. Visst gör jag för det mesta mitt bästa på gymmet eller annan träning, jag försöker alltid att utmana mig, men jag kör ändå säkert och provar jag något nytt tar jag det lugnt och försöker låta kroppen vänja sig innan jag pressar på. Gymmet är min “safety-box” där jag vet exakt var jag har mig själv och hur mycket jag kan pressa mig och så mina burpees såklart 😉 Jag vet exakt hur många reps jag kan göra på en dag eller det antal jag inte bör överskrida. Jag förespråkar verkligen blandad träning, men gör man något nytt kan man inte leva på gamla meriter. Då får man lite börja om från början och låta kroppen hänga med… Om du förstår vad jag menar….

Just när det gäller träning är frågan VARFÖR väldigt viktig för mig. För någon annan kanske det är själva slutresultatet, utseendet eller styrkan som räknas mest och skapar mest motivation. Det kan vara olika över tid och olika för alla vad som väger tyngst just nu i livet. HUR man tar sig till sitt mål får bli ett annat inlägg… och om du tränar rätt för att nå ditt önskade resultat?! Det är ju inte alltid man gör… Även om träningen kan vara kul och bra nog ändå.

Ju mer man har klart för sig alla frågorna desto enklare, säkrare och roligare blir träningen och du kommer definitivt lättare nå ditt ev. mål. Om ditt mål är oklart kommer också träningen bli påverkad och troligen mindre klar den också.

I alla rapporter jag läser om träning och resultat så går det tydligen utför i en viss ålder som jag för länge sedan passerat. Jag skrattar lite lätt. Kanske stämmer det. Men jag har aldrig varit starkare och mått så bra i hela mitt liv. Jag tänker ha kvar mina tankar om att jag blir starkare, piggare, gladare för varje år. Jag vet att jag åldras, jag är inte omedveten om det.  Jag förstår att vi en gång alla ska dö, haha, men varför stoppa sig själv med tankar om att man nu ska varva ner eller att kroppen inte klarar lika mkt? Så länge du tränar säkert, rätt, återhämtar dig och lyssnar på din kropp vill säga… Var lite medveten, men låt inte åldern stoppa dig någonsin.

 

Ok, nu till lite härlig motivationsläsning… om varför man ska träna;

BENSTOMMEN, bindväv och brosk förstärks.

BLODFETTSVÄRDENA förbättras. Fysiskt vältränade har högre nivåer av det goda hdl-kolesterolet och lägre halter av triglycerider och det farliga ldl-kolesterolet än otränade.

BLODKÄRLEN vidgas, vilket underlättar blodflödet till hjärtat och skelettmusklerna. Tränade blodkärl frisätter ämnen som minskar risken för blodproppar. Mekanismen för återupplösning av blodproppar, fibrinolys, förbättras. Risken för åderförkalkning/åderförfettning minskar.

BLODSOCKRET hamnar på en lägre och stabilare nivå. Muskelcellerna blir bättre på att ta upp sockret i blodet och insulinkänsligheten förbättras. Förändringen inträffar direkt efter träningen.

BLODTRYCKET normaliseras. Det ökade blodflödet stimulerar nybildningen av blodkärl. Under timmarna efter ett träningspass sjunker blodtrycket med 5-20 mmHg under det normala viloblodtrycket, vilket avlastar hjärtat och kärlen.

BLODVOLYMEN ökar, med intensiv träning från 5 till 6 liter. Vilket är bra, bland annat för att du får bättre blodtryckskontroll och för att du kan svettas och ändå hålla kroppstemperaturen. En otränad person klarar sig sämre i varmt klimat och drabbas lättare av värmeslag.

ENERGIFÖRBRUKNINGEN ökar, det farliga bukfettet minskar. Den maximala förmågan att förbränna fett och kolhydrater ökar snabbt efter träning. Efter 4-6 veckor kan en 30-40-procentig ökning ses. Mycket vältränade har 3-4 gånger högre värden än otränade.

HJÄRNAN påverkas – minne, inlärning och koncentrationsförmåga växer. Medan vi tränar ökar aktiviteten, och blodflödet i de områden som sköter motoriken märkbart. Också frisättningen av signalstubstanser som dopamin, serotonin och glutamat i olika delar av hjärnan ökas. Den kognitiva förmågan (särskilt planering och koordination av uppgifter) förbättras, liksom sömnkvaliteten. När vi sover bättre minskar depressionssymtom som oro och ångest och självkänslan förbättras. Vi blir mer stresståliga. Det finns dessutom studier som tyder på att nybildningen av hjärnceller ökar hos djur som får springa.

HJÄRTAT pumpar effektivare. Det förstärks, blir större på ett fysiologiskt bra sätt och utvecklar fler blodkärl, vilket gör att det inte behöver arbeta så hårt och riskfyllt vid stressiga situationer. Efter ett par månaders intensiv träning är slagvolymen större, vilopulsen sänkt och pulsen vid maxarbete 5-20 slag lägre per minut. Kranskärlens förmåga att slappna av och släppa igenom blod till hjärtmuskeln förbättras, bland annat genom en ökad bildning av kväveoxid. Något som också minskar benägenheten hos blodplättar att klibba ihop och därmed minskar risken för blodpropp.

IMMUNFÖRSVARET stärks. (OM man inte övertränar vill säga, då kan immunförsvaret istället sänkas)

KOORDINATIONEN förbättras, liksom balans och reaktionsförmåga. Risken för att du ska ramla och skada dig minskar.

MUSKULATUREN blir uthålligare och tar upp och använder fettsyror och glukos bättre vilket stabiliserar blodsockerkontrollen. Redan efter en veckas träning ökar andelen mer uthålliga muskelfibrer. Kapillärerna ökar i antal, vilket förbättrar blodflödet och förlänger genomblödningstiden i muskeln och det i sin tur underlättar utbytet av syrgas och näringsämnen.

STRESSHORMONERNA I BLODET, som till exempel adrenalin, minskar, vilket avlastar hjärtat och gör att humör och SÖMN förbättras.

DEN MAXIMALA SYREUPPTAGNINGEN ökar.

DEN MENTALA HÄLSAN förbättras. Man blir gladare och minskar risk för bl.a. ångest och depressioner.

 

Kanske inte är några nyheter, men jag tycker att det tål att läsas många gånger. Det gör mig glad och jag vet verkligen VARFÖR jag tränar.  Varför jag går upp i ottan varje morgon, varför jag pressar mig när jag har dagar jag inte känner lust. Jag vill bli riktigt gammal OCH må bra samtidigt. Ibland måste man ta sig örat för sitt eget allra bästa, göra en plan, leva så som man vill och tror är rätt för mig. Så länge jag bara kan stå på mina ben ska jag ha mina rutiner och träna något, gärna varierat, varje dag. Jag vill bibehålla starkt skelett så jag tål alla möjliga belastningar i livet, så gott det bara går i en hög ålder. Jag vill ha massor med energi och glädje i livet och alltid orka allt jag vill göra. Jag vill minska alla risker för sjukdomar. Jag vill fortsätta vara mentalt stark och visa min kropp med positiva tankar att jag är stark på alla plan och klarar allt som hamnar i min väg och alla utmaningar i livet. Det är bara några saker…. Självklart vill jag se tuff och stark ut också så att ni gör som jag säger när ni tränar med mig 😉

IMG_3895

Varför är träning viktig för dig? Vilka mål har du? Tränar du rätt? Vet du vilka svagheter du har som du behöver träna mer på? Tränar du av hälsoskäl, andra skäl eller kanske en kombination?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *